Als je goed kijkt zie je ze steeds vaker...

Let maar op als je bij het water bent. Je ziet ze in de zee, in meren en in plassen en rivieren. Maar ook in grachten en kanalen. Mensen die het buiten water opzoeken om te zwemmen. In de zomer zie je ze vaker. Maar niet alleen in de zomer. Ook op koudere dagen in de herfst en winter. Als je dan zo’n zwemmer ziet straalt het zo een gevoel van vrijheid en durf uit dat je bijna je badpak thuis wilt gaan halen. Soms zie je zwemmers die met gemak door het water lijken te glijden en zonder haast hun slagen maken. Of groepjes zwemmers die een hoop plezier hebben. Wanneer je er even de tijd voor neemt om er naar te kijken gaat het bij jou van binnen ook kriebelen.

 

Goed voor lichaam en geest.

Ergens in een de zee of een plas springen en al dan niet een stukje zwemmen geeft dan ook een fantastisch gevoel. Het heeft een positieve invloed op je geest en je humeur. Je voelt ja na zo’n duik in het buiten  water altijd fitter en frisser. Als mensen er eenmaal aan begonnen zijn kunnen ze er maar moeilijk mee stoppen. Vandaar dat je deze zwemmers zelfs in de winter zult tegenkomen.

Het is zelfs met wetenschappelijk onderzoek bewezen dat  zwemmen in open water fysiek en mentaal gezond is. Het heeft een positief effect op je stemming en zelfs op depressies. Een deel van de verklaring is dat je in koud natuurwater extra dosis dopamine aanmaakt, ook wel bekend als het gelukshormoon.

 

Waarom kiezen er steeds meer mensen voor om in het water buiten te gaan zwemmen?

Ik denk dat dat te maken heeft met de tijd van nu. Mensen zijn meer op zoek naar eenvoudige en pure belevenissen. Naar ervaringen die echt, aards en helemaal van henzelf zijn. Waarbij geen commercie en andere poespas aan te pas komt. En bovendien gedaan kan worden als het hen uitkomt. Zwemmen levert wat mij betreft het meeste plezier en een gevoel van vrijheid als ik het in de natuur doe.

 

Het mooie is dat zwemmen in het buiten water geschikt is voor iedereen.

Of je nu kilometers borstcrawl kan zwemmen of dat je het gewoon lekker vindt om een dip te nemen van 10 minuten. Zwemmen in de natuur hoeft niet op prestaties en snelheid gericht te zijn het kan ook gaan om de ervaring op zich. Persoonlijke records op een bepaalde afstand zijn niet voor iedereen belangrijk. Soms weet je niet eens welke afstand je zwemt. Anders dan bij een zwembad is open water immers niet verdeeld in banen van 25 of 50 meter, en er hangt al helemaal geen klok aan de muur. Hierdoor krijgt het zwemmen in buiten water een andere dimensie. Je hebt de tijd om na te denken over de kwaliteit van je bewegingen of om te genieten van het water en de natuur. Dat maakt dat buiten zwemmen heel mindfull kan zijn.

 

 

Gaat het bij jou al kriebelen? Kijk dan snel op de website!

 

Let's get swimming

Stel je vraag of schrijf je in voor een les of cursus!

  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon

Office: Van Zeggelenlaan 325, 2524 AK Den Haag

© 2020 Outdoor Swim.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now